Bemiddeling specialistische visserijkennis
De Nederlandse visserijsector wil op internationaal niveau toonaangevend zijn. Specifieke kennis, niet alleen technisch maar ook op het gebied van visserijmanagement, economie en ecologie, is een bepalende factor. De overheid heeft daar eerder op ingespeeld met steun aan de sector, via onder meer het Visserij Innovatie Platform (VIP), de Kenniskringen en het Europees Visserij Fonds (EVF). Het is nu de beurt aan het bedrijfsleven hierop voort te borduren, zelf initiatieven te nemen en daarbij ‘de eigen broek op te halen’.
Tot voor kort was de visserijwereld in Nederland overzichtelijk, en wisten partijen zich op basis van ‘ons kent ons’ goed te vinden. Inmiddels vindt verjonging plaats, zijn er meer belanghebbende partijen aangeschoven, is de visserij een internationale aangelegenheid en moet er op de centjes worden gelet. Wisselingh en Toorens is zich daar zeer van bewust.
Visserij sluit goed aan bij de bestaande afdeling Maritieme Techniek. Rems Cramer en Peter Everaardt weten waar zij over praten en kennen de sector van binnenuit. Zij zijn er van overtuigd dat samenwerking tussen praktijk en theorie werkt (synergie, 1 plus 1 = 3). Een belangrijk uitgangspunt is dat je niet opnieuw het wiel moet uitvinden. Koop kennis in als die er al is!
Op de korte termijn willen we inventariseren wat de vraag en het aanbod is. Ook willen we een aantal concrete plannen uitvoeren, zoals het invoeren van FLO’s en het in de markt zetten van een snack op basis van schar (zie “projecten”). Wij willen er graag aan bijdragen dat op termijn Nederlandse visserijkennis dezelfde status krijgt als Nederlandse agrokennis.
Samen met de Nederlandse Vissersbond deed Wisselingh en Toorens eerder een onderzoek naar de mogelijkheden van nevenwerkzaamheden voor vissers en vissersschepen. De rapportage hiervan kunt u vinden via onderstaande link. Ook is deze rapportage te lezen op de website van de vissersbond.